Lechler DroplegUL wint Bee Award 2017

Op 5 december 2017 werd Lechler in het Europees Parlement in Brussel de Europese Bijenprijs 2017 uitgereikt. In de categorie "Innovatieve technologische oplossingen" heeft onze DroplegUL, het plantvriendelijke onderbladbesproeiingsapparaat voor akkerbouw- en rijgewassen, gewonnen.

Lechler gewinnt Bee Award 2017 Mariya Gabriel (links) en Marleen Evenepoel (CEO van het Agentschap voor Natuur & Bosbeheer Vlaanderen) overhandigen de prijs aan Dr. Robert Heinkel van Lechler GmbH.

De Lechler DroplegUL is door ELO en CEMA onderscheiden met de European Bee Award. De Bee Award bekroont innovaties die bijen, bestuivers en biodiversiteit beschermen.

De DroplegUL wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de onderbloemige behandeling van koolzaad. Normaal gesproken worden gewasbeschermingsmiddelen met behulp van sproeiers direct van bovenaf in de bloemen gespoten. Dit is problematisch en zeer controversieel omdat bijen die na het spuiten de bloemen benaderen in direct contact komen met de bestrijdingsmiddelen. Dit leidt tot resten in de honing en in de stuifmeelvoorraad van de bijen.

De DroplegUL biedt hier een oplossing. Het bloeivliegtuig wordt ondermijnd en de bestrijdingsmiddelen worden in het gebied van de stelen en de bladeren toegepast, precies daar waar ze nodig zijn. Bij deze techniek komen er geen bestrijdingsmiddelen in de bloemen en komen de bijen niet in contact met het bestrijdingsmiddel. Daarom zitten er geen residuen in honing en stuifmeel.

De prijsuitreiking vond plaats in het Europees Parlement in Brussel, voor talrijke gasten uit verschillende EU-landen. Dr. Robert Heinkel (Lechler) nam de prijs in ontvangst in de categorie "Innovatieve technische oplossingen" van mevrouw Mariya Gabriel (Europees commissaris voor digitale economie en maatschappij).

Naar overzicht